Styrke sport disipliner Strongman

Strongman er en betegnelse som brukes om utøvere i ekstrem styrkeidrett, med historisk arv fra kraftkarer som viste seg frem på sirkus og festivaler i gamle dager. Ordet betyr selvfølgelig sterk mann, og ble brukt om menn som besto store kraftprøver i tiden før moderne idretter som vektløfting og styrkeløft slo i gjennom. Nå har konseptet strongman kommet tilbake, og som ny idrett har den faktisk blitt mer populær enn de typisk litt kjedelige styrkeidrettene, særlig målt i antall tv-seere og tilhengere.

I dag er det mange forskjellige og interessante øvelser som inngår i en strongman-konkurranse. Dette er ikke nødvendigvis en masseidrett, for det krever sitt å bære kampesteiner og trekke et tog eller et fly. For å kunne konkurrere som strongman må man med andre ord ha ganske ekstreme ferdigheter. Noen av disiplinene det ofte konkurreres i er velting av store traktordekk, bæring av uhyggelig tunge sandsekker, og forskjellige øvelser som krever stor statisk styrke ved at du må holde noe tungt oppe så lenge som mulig.

Noen ganger ser man også øvelser som håndbak i denne typen konkurranser, men utøverne er så sterke at de i verste fall kan brekke armene på hverandre. Dette er mestrongmand andre ord ingen sport for spjælinger eller pyser. Det kreves mye trening i klassiske øvelser som knebøy, markløft, benkpress, stående press og frivending, og variasjoner av disse finnes også på programmet til tider. Da gjøres det gjerne en eller annen vri for at øvelsen skal bli mer ekstrem enn det du ser i et vanlig treningsstudio.

Strongman og gambling

Siden strongman har blitt en populær tv-idrett med mange kjente utøvere er det selvfølgelig også blitt mulig å vedde penger på den du tror vil kåres til verdens sterkeste mann. Da går du simpelthen inn på en bettingside eller på et casino med bettingtilbud og velger den du har tro på, og du vil få gode odds. Norsk Tipping vil derimot neppe tilby spill på slike konkurranser.