En av de viktigste nye trendene i anleggsbransjen de siste årene har vært den utbredte bruken av riveroboter. Dette er maskiner som med det riktige utstyret kan utføre mange ulike oppgaver, og er svært anvendelige. De reduserer til en stor grad risikoen for personskader og problemer under riving. På en av dagens riveroboter kan du få med spesialutstyr som for eksempel kabeltrommel og sidevinkling. Du kan også sette et kamera på riveroboter for å styre dem inn på utilgjengelige steder, eller utstyre dem med lange armer som gir økt rekkevidde.

Riveroboter finnes i forskjellige størrelser, med typiske enhetsvekter på ett eller to tonn, noen ganger tre tonn. På tross av vekten kan de komme seg inn trange åpninger, helt ned i snaue meteren, og noen av dem kan også klatre i trapper! Dermed kan riveroboter være til hjelp både innvending og utvendig. De er også laget for å kunne ta gravejobber innendørs, som når du skal legge nye rør eller lignende.

Riveroboter som gravemaskiner

I det hele tatt er det enkelt å bruke riveroboten som en slags gravemaskin, denriveroboter brukes ikke kun til riving. Den kan komme til der det ikke er mulig for en ordinær gravemaskin å ta seg frem, og kan derfor gjøre mange viktige graveoppgaver. En riverobot kan for eksempel brukes til pigging av både betong og fjell. Den kan også brukes til å klippe betong.

At disse robotene tar liten plass og kan fjernstyres, men likevel har så mye kraft i seg, gjør dem også ypperlig egnet til å grave tunneler. Det gjelder særlig de mange tunnelene som er nødvendige i tilknytning til store tunneler (for eksempel vei- og jernbanetunneler), deriblant servicetunneler og nødutganger. Men de kan også brukes til å grave ut private tunneler som kan brukes til tilfluktsrom eller eventuelle andre formål. De fleste har nå innsett at riveroboten er fremtidens gravemaskin.