Meisling og pigging i betongmaterialer

Skal du meisle eller pigge i betong, vil du ikke lenger kunne benytte deg av slagbormaskinen som du kanskje har brukt til å jobbe med murstein. Meisling av et så tøft materiale som spesielt armert betong er, krever stor kraft. Forskjellen mellom en slagbormaskin og en borhammer er at slagbormaskinen bare hopper opp og ned mens borhammeren slår ned i underlaget. Dette er mer effektivt ved meisling av betong. Du kan også bruke en slik borhammer til for eksempel å fjerne fliser på et bad. En god borhammer skal kunne brukes til både boring og meisling.

Den teknikken du bruker for å få opp det gamle undergulvet på badet kalles pigging. Her må du bruke borhammeren med forsiktighet, og vite hvor rørene går eller hvor du eventuelt vil at de skal ligge. Pigging utføres enklest med en trykklufthammer. Elektriske utgaver kan også brukes men da gjør du det mye vanskeligere for deg selv. Dette er et arbeid som krever stor konsentrasjon og gode forberedelser, for øvrig i likhet med all meisling i betong. Du må huske å ha på deg hørselsvern og munnbind, for det bråker og støver noe voldsomt. I tillegg bør du ha briller for å beskytte øynene, og du må forsegle døren så ikke hele huset fylles opp med støv.

Meisling av avløp

Skal du få til et avløp i betong er meisling ofte det beste alternativet. Det støver tross alt mindre enn for eksempel vinkelsliper, som fort kan ødelegge rommet for
godt med alt støvet. Mens du meisler bør du gjerne ha litt vann som renner på arbeidsstedet for å remeislingdusere støvproblemet ytterligere. Vær forsiktig når du meisler, og pass på at du ikke går for langt ned. Selv grunnfjell er ikke noen egentlig match for en kraftig slagbormaskin, og du kan risikere å gjøre skade som kan være vanskelig å rette opp igjen.