Hvordan elva til et hus?

Kan ei elv eller en fjordarm bli din nye adresse? Alt er du mulig hvis du velger en husbåt som bolig, en drøm som mange har båret på men få har vurdert seriøst inntil det aller siste. Med dagens priser på hus og leiligheter er det imidlertid lite oppsiktsvekkende at flere og flere kunne tenke seg å bytte ut rådyre tomter med en plass på vannet. Hva er vel et fjordgløtt fra oppe i åsen mot fjordutsikten fra selveste vannskorpa? Å gjøre en husbåt til din bolig er heller ikke så vanskelig eller urealistisk som det høres ut. Det er alle muligheter for å gjøre dette for den som virkelig vil.

Å bo i husbåt er allerede ganske vanlig i land som England og Nederland, der det spesielt er populært å ta seg frem på kanalene. Også i Tyskland finnes det en god del mennesker som lever på denne måten, uten noe annet hus enn en båt som regel tilpasset kanalfart.

Sjekker du kjøp og salg-annonser vil du finne et solid utvalg av båter som hus også i Norge. Noen er svært enkle og rimelige, mens andre er nærmest luksuriøse. Det man skal være obs på er at det selvfølgelig er ganske mange reguleringer som gjør livet vanskelig (eller i hvert fall litt mer krevende) for den som vil bo på båten. Økende interesse tilsier imidlertid at det vil bli forandringer også på det juridiske området i årene som kommer.

Båt som hus VS. hus på flåte

Enda vanskeligere blir det imidlertid hvis du i stedet for å oppgradere båten til bolig går andre veien og prøver å bygge et hus på en flytende plattform, dvs. en flåte. Da vil du ikke få mye annet å gjøre enn å strides med kommunale myndigheter og andhusre tidstyver. I fremtiden vil vi nok likevel kunne få se at det etableres egne områder eller marinaer der de som ønsker å bo direkte på vannet får drømmen sin oppfylt.