Du har kanskje hørt om betongsaging, men hvordan gjøres det egentlig? Mange synes det høres utrolig krevende ut å sage i betong på en god og nøyaktig måte, og det er ingen tvil om at det kreves kompetente og kvalifiserte fagfolk med mye erfaring for å gjøre det riktig. I dag finnes det imidlertid mange måter å sage i betong på, så de fleste behov kan tilfredsstilles hvis en henvender seg til riktig kompetansemiljø.

En enklere form for betongsaging er det som kalles veggsaging, der du ganske enkelt skal skjære ut et hull for nye dører og vinduer som skal inn i en vegg, eller i noen tilfeller ønsker å rive veggen helt. Til denne typen saging brukes det elektrisk drevne høyfrekvenssager, også kjent som veggsager. En mer delikat operasjon med en håndholdt høyfrekvenssag kreves når man skal sage ut en lettere vegg eller konstruksjon, f. eks. lecablokker eller tegl. Denne typen sag kan også brukes til lettere betongkutting.

Krevende betongsaging

Går man et hakk opp i vanskelighet med betongsaging er det noe som heter rundhullsag, som brukes til å skjære store hull i betongen etter nøyaktige millimetermål. Denne typen betongsaging kan være aktuell for eksempel i ventilasjonskanaler eller for mer avanserte vindusdesign.

En vaiersag eller «wire modulebetongsaging» som det kalles på engelsk er et intrikat instrument som kan få plass nesten hvor som helst og kan skjære både tykke vegger og sirlige mønster. Dette er en tøff form for betongsaging som krever mye presisjon. Den kan brukes til å ta tykke vegger eller kutte i sjakter og store rør.

For å skjære i golv og andre dekkeflater brukes en dekkesag som kan skjære opptil en halv meter ned i dekket. Trenger du mer kraft eller skal skjære i for eksempel tykk asfalt snakker vi strengt tatt ikke lenger om betongsaging, da trenger du en veisag.